Υπέρ-θετικές οι εντυπώσεις από τον πανελλήνιο αγώνα τοξοβολίας ανοιχτού χώρου «1ο Ερύμανθος» στο Βασιλικό Δ. Ερυμάνθου, Αχαΐας.

Ο πρώτος πανελλήνιος αγώνας τοξοβολίας ανοιχτού χώρου που πραγματοποιήθηκε στη Νότιο Ελλάδα, τα είχε όλα σε υπερθετικό βαθμό: άψογη διοργάνωση, μεγάλη συμμετοχή, αγωνιστικό πνεύμα, υψηλές επιδόσεις έως και πανελλήνια ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 19 Ιουνίου 2020, πραγματοποιήθηκε στον υπέροχο χώρο του  ARCHERY TRAINING CENTER-ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΧΑΙΑΣ, πανελλήνιος αγώνας τοξοβολίας ανοιχτού χώρου, Α’ και Β’ αγωνιστικής κατηγορίας Ανδρών – Γυναικών, Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων, Μικρών Ηλικιακών Κατηγοριών, Ολυμπιακού και Σύνθετου Τόξου, Αναπτυξιακές Κατηγορίες Ολυμπιακού και Σύνθετου τόξου καθώς και άλλες κατηγορίες τόξων όπως traditional bow, barebow, longbow, instinctive bow.

Ο αγώνας, που διοργανώθηκε από τον Α.Σ.Τ. Πέλοπας, και τον Δήμο Ερυμάνθου, σε συνεργασία με τον Α.Σ.Τ. Προαστείου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας πραγματοποιήθηκε σε δύο βάρδιες, με τη συμμετοχή 92 αθλητών από 25 σωματεία.

Με τις ουσιώδεις και ακούραστες προσπάθειες των διοργανωτών και κυρίως τον συντονισμό του Α.Σ.Τ. Πέλοπα και το μεράκι του υπεύθυνου αγώνα, Παύλου Κούλη, όλα ήταν έτοιμα στην ώρα τους και σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ταλαιπωρία. Σημαντικοί αρωγοί στο εγχείρημα ο Δήμος Ερυμάνθου και ειδικότερα ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Μπαρής και ο Α.Σ.Τ. Προαστείου, με τον κ. Παναγιώτη Κάζουρα που πέρα από την ενεργό του συμμετοχή βοήθησε και με την εμπειρία του από την διοργάνωση αντίστοιχων αγώνων στο παρελθόν.

Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω των ειδικών πρωτοκόλλων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τους αθλητές και προπονητές ομάδων υποδέχθηκε σε πρώτη φάση Κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ., που κατόπιν των ενεργειών του κ. Γιάννη Καρβέλη, Διοικητή της 6ης Υ.Π.Ε. και τη μέριμνα του Συντονιστή του Ε.Ο.Δ.Υ. στη Δυτική Ελλάδα κ. Χαράλαμπου Μπακόπουλου ευρισκόταν στην πλατεία του Βασιλικού από τις 8:00 έως τις 14:00 το πρωί του Σαββάτου για το απαραίτητο rapid test.

Ο γιατρός αγώνα, Χαράλαμπος Παναρέτος, μαζί με τον διασώστη του ΕΚΑΒ Διονύση Λαμπρόπουλο, πέραν των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια του αγώνα,, φρόντισαν να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας, πριν την είσοδο στον χώρο του γηπέδου.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα και οι αγωνιστικοί κανονισμοί τηρήθηκαν απαρέγκλιτα, υπό την επίβλεψη του Εθνικού κριτή κ. Κωνσταντίνου Γρηγοράκη και με την αρωγή του δόκιμου κριτή κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Μάλιστα, οι γνώσεις και ο ήρεμος χαρακτήρας του κ. Κ. Γρηγοράκη συνετέλεσαν στο να λυθούν εν τη γενέσει, οποιαδήποτε θέματα αγωνιστικού χαρακτήρα.

Το ανοιχτό οργανωμένο προπονητήριο τοξοβολίας στο γήπεδο Βασιλικού Αχαΐας, που έχει παραχωρηθεί στον Α.Σ.Τ. από τον Δήμο Ερυμάνθου, ήταν ο ιδανικός χώρος για έναν τόσο μεγάλο αγώνα τοξοβολίας. Πέρα από τα θετικά σχόλια όλων όσοι παρευρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά, το αποδεικνύουν και οι υψηλές επιδόσεις των αθλητών.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στις κ.κ. Νάντια Τζίμη και Μαρία Σκαπέρδα, που προσφέρθηκαν να στελεχώσουν τη Γραμματεία του αγώνα. Χάρη στην  άριστη γνώση των κανονισμών και τις δεξιότητές τους, με προσωπική δουλειά, υπήρχε άμεση ενημέρωση αποτελεσμάτων στο σύστημα velos.archery.org της ΕΟΤ, κάτι που έδωσε την ευκαιρία σε φίλους του αθλήματος να παρακολουθούν “on line” την εξέλιξη του αγώνα αλλά και το σημαντικό επίτευγμα της έκδοσης αποτελεσμάτων σε χρόνους συγκρίσιμους με αυτούς των πλήρως αυτοματοποιημένων οργανώσεων.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, υπήρξαν υψηλές επιδόσεις, και κάποιες από αυτές άγγιξαν ή και ξεπέρασαν ατομικά ρεκόρ, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψιν ότι οι αθλητές προέρχονται από μακρά περίοδο καραντίνας και είχαν πολύ μικρό χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για προετοιμασία. Τα αποτελέσματα όλων των κατηγοριών έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας https://www.archery.org.gr/apotelesmata-agona-a-ch-vasiliko-achaias-19-6-21/

Σημαντικές επιδόσεις υπήρξαν από τους Παναγιώτη Κατσαΐτη (Μέγας Αλέξανδρος) στο Ολυμπιακό Τόξο ανδρών Α κατηγορίας, τους Αντώνιο Χριστόπουλο (Γ.Σ. Κερατέας) και Λήδα Νάνου (Α.Ο. Στόχος) στην Α κατηγορία του Ολυμπιακού τόξου εφήβων – νεανίδων αντίστοιχα. Στο Σύνθετο τόξο, Α κατηγορίας Ανδρών, ο Ανδρέας Ζαχαράκης (Α.Ο.Π. Ερμής) πέτυχε 700/720 πόντους με τον Σταύρο Κουμερτά (Α.Σ.Η. Εκηβόλος) να ακολουθεί κατά πόδας, με 695/700 πόντους. Αντίστοιχα σημαντική η επίδοση της Πολύμνιας Τζάνογλου στο Σύνθετο τόξο γυναικών Α κατηγορίας.

Πανελλήνια ρεκόρ σημειώθηκαν στο Bare bow ανδρών Β, με τον Γεώργιο Τσάχρα (Μέγας Αλέξανδρος) να συγκεντρώνει 592/720 πόντους και στο Σύνθετο τόξο κορασίδων με την Αλεξοπούλου Αναστασία με 699/720 πόντους.

Το πιο εκπληκτικό μέρος του αγώνα ήταν οι μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Δέκα επτά παιδιά έως 13 ετών, συμμετείχαν σε διάφορες κατηγορίες με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αγωνιστικό πνεύμα. Αρκετά  από αυτά μάλιστα συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αγώνες. Αξίζουν τα περισσότερα συγχαρητήρια στους μικρούς τοξότες και τοξότριες που στάθηκαν στη γραμμή βολής για να πετύχουν τον στόχο τους μέσα από μια διαδικασία ευγενούς άμιλλας και υγιούς ανταγωνισμού.

Όσον αφορά την διοργανώτρια ομάδα, ο Α.Σ.Τ. Πέλοπας συμμετείχε με 19 αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών, στις διάφορες κατηγορίες του Ολυμπιακού και Σύνθετου τόξου. Με την ακούραστη, συνεχή και άριστη καθοδήγηση του προπονητή μας Δημήτρη Μαρκουΐζου, υπήρξαν πολλά μετάλλια, ατομικά ρεκόρ, πολύ καλά πλασαρίσματα και αρκετοί αθλητές που πέτυχαν τα όρια των πόντων για να αποκτήσουν δικαίωμα να τοξεύσουν σε υψηλότερες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, οι Δανάη Γιούλη και Πολυτίμη Σπηλιώτη κατέκτησαν την 3η και 4η θέση αντίστοιχα στο Ολυμπιακό τόξο νεανίδων Α κατηγορίας, ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος ήταν 6ος στο Ολυμπιακό τόξο ανδρών Β κατηγορίας, με το Γιάννη Βαρδακαστάνη να βρίσκεται στην 8η θέση της ίδιας κατηγορίας. Οι Volha Kadnikava και Σοφία Σπανού ήταν αντίστοιχα 3η και 4η στην κατηγορία Ολυμπιακού τόξου γυναικών Β. Ο Διονύσιος Λαμπρόπουλος, ήταν 12ος στο Σύνθετο τόξο ανδρών Α κατηγορίας ενώ ο Βίκτωρ – Μάριος Πανάρετος ήταν 2ος  στην Α κατηγορία εφήβων Σύνθετου τόξου. Η κατηγορία Σύνθετου τόξου νεανίδων Α’ ήταν υπόθεση του Α.Σ.Τ. Πέλοπας,  με την κατάταξη κατά σειρά στην 1η, 2η και 3η θέση των Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Βασιλική Σχίζα και Χριστίνα Μανωλοπούλου. Ο Χρήστος Κέφαλος, στον 2ο μόλις αγώνα του κατέκτησε την πρώτη θέση στο Σύνθετο τόξο Ανδρών Β.

Η Άννα – Λουκία Πανάρετου κατέκτησε την 3η θέση στο Ολυμπιακό τόξο κορασίδων, ενώ η Μαρία – Μυρσίνη Πανάρετου, στον πρώτο της αγώνα με Σύνθετο τόξο, στην κατηγορία κορασίδων, συγκέντρωσε πολύ καλό αποτέλεσμα και τη 2η θέση. Σε αναπτυξιακές κατηγορίες αγωνίστηκαν οι Δημήτρης Μαζαράκος (Σύνθετο τόξο) και Νίκος Μυλωνάς (Ολυμπιακό τόξο), που μάλιστα κατέκτησε τη 2η θέση, στο πρώτο του αγώνα. 

Στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, τα παιδιά, απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν αποτελούν τυχαία το μέλλον του αθλήματος. Ο Διονύσης Λάγκης, στο Σύνθετο τόξο παίδων, και ο  Δημήτρης Μούσχης στο Ολυμπιακό τόξο παμπαίδων κατέκτησαν αντίστοιχα την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά πόντων από τους δεύτερους αθλητές. Τέλος, η Δήμητρα Μυλωνά, στον πρώτο της αγώνα στην κατηγορία Ολυμπιακού τόξου πανκορασίδων, ανήλθε στο 2ο σκαλί του «βάθρου».

Υπέρ θετικές οι εντυπώσεις όλων των συμμετεχόντων, άψογος αγώνας, ενώ αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ετοιμότητα του Α.Σ.Τ. Πέλοπα για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων, που αναδεικνύουν τον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *