ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ!!!

Η περίοδος της σκληρής προπόνησης φτάνει στο τέλος. Ο αγώνας στόχος πλησιάζει και η αγωνία, για το πώς μπορεί αυτή η ταλαιπωρία και οι θυσίες να σε φέρουν στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, φτάνει σε αποκορύφωση. Η λέξη φορμάρισμα είναι πια η πιο κοινή έκφραση. Τι είναι όμως το φορμάρισμα?
Η περιορισμένη προπονητική επιβάρυνση, για μια χρονική περίοδος πριν από ένα σημαντικό αγώνα σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η απόδοση ονομάζεται φορμάρισμα «tapering» (Mujika, Goya and Padilla 2000). Στόχος είναι η επίτευξη καλής υγείας, απόλυτη φυσιολογική ετοιμότητα, και άριστη ψυχολογική κατάσταση, τα οποία θα οδηγήσουν στην επίτευξη της μέγιστης αγωνιστικής απόδοσης .
Η πλειοψηφία των ελίτ αθλητών αλλά και των ερασιτεχνών αθλητών στα αγωνίσματα είναι διαχρονικά καταπονημένοι από υπέρχρηση και υπερπροπόνηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στους μαραθωνοδρόμους και τους υπερμαραθωνοδρόμους εξαιτίας του μεγάλου όγκου προπόνησης.
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι αθλητές είναι επιφυλακτικοί στο να περιορίσουν την προπόνησή τους είναι ο φόβος ότι θα χαθεί ότι με κόπο και ιδρώτα χτίστηκε τους προηγούμενους 4-8 μήνες! Ευτυχώς, αρκετές έρευνες απόδειξαν ότι η κατανάλωση οξυγόνου και άλλοι παράμετροι φυσικής κατάστασης δεν περιορίζονται κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων περιορισμένης προπόνησης (Houmard et al 1990, Shepley et al 1992, McConnell et al 1993, Houmard et al 1994, Harber et al 2004). Επιπλέον σύμφωνα με τον Dr David Costill, εκτεταμένες περίοδοι έντονης προπόνησης χωρίς προγραμματισμένες περιόδους ανάκαμψης και χαλάρωσης στην πραγματικότητα περιορίζουν την αθλητική απόδοση!
Συχνότερα ερωτήματα σχετικά με το φορμάρισμα αφορούν τα παρακάτω:
• Πόσο μπορεί να βελτιώσει την αγωνιστική απόδοση ένα σωστό φορμάρισμα
• Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά το φορμάρισμα
• Υπάρχει κάποιο όφελος στην υγεία μας από το φορμάρισμα
• Υπάρχει ψυχολογικό όφελος
• Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί ένα αποδοτικό φορμάρισμα
• Τι όγκο προπόνησης περικόπτουμε κατά τη διάρκεια του φορμαρίσματος
• Μπορούμε να χρησιμοποιούμε υψηλές εντάσεις στην προπόνηση

Πόσο μπορεί να βελτιώσει την αγωνιστική απόδοση ένα σωστό φορμάρισμα?

Οι εργαστηριακές μετρήσεις στηριζόμενες στη βελτίωση των φυσιολογικών χαρακτηριστικών κάνουν λόγο για εκπληκτικά αποτελέσματα. Ωστόσο η αλλαγή στην πραγματική απόδοση δεν είναι ανάλογη. Στην βιβλιογραφία παρουσιάζεται βελτίωση της τάξης του 1,1% έως 6,3% αν συνδυαστεί με υπεραναπλήρωση υδατανθράκων.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά το φορμάρισμα?
Το φορμάρισμα μπορεί να φέρει το μυοσκελετικό, καρδιαγγειακό, μεταβολικό, αναπνευστικό, και νευρικό σύστημα σε ιδανική κατάσταση για αγώνα. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να βελτιώσει  την μυϊκή δύναμη, το αιματολογικό προφίλ, τη γαλακτική ανοχή και εκκαθάριση, και σημαντικές ψυχολογικές παραμέτρους.
Υπάρχει κάποιο όφελος στην υγεία μας από το φορμάρισμα?
Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα γιατί υπάρχουν μικρότερες καταπονήσεις και οι αθλητές έχουν λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσουν κατά την περίοδο του φορμαρίσματος παρά την περίοδο έντονης προπόνησης!
Υπάρχει ψυχολογικό όφελος ?
Η διανοητική και ψυχολογική ετοιμότητα είναι εξίσου σημαντική με την φυσιολογική ετοιμότητα του οργανισμού. Έτσι όσο πιο ξεκούραστος και φρέσκος είναι ο αθλητής τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα του ύπνου του πριν τον αγώνα, περιορίζονται οι ψυχολογικές διακυμάνσεις, εμφανίζει αυτοπεποίθηση, είναι χαλαρός χωρίς άγχος, καλή διάθεση, συγκεντρωμένος στον ρυθμό τη μέρα του αγώνα.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε υψηλές εντάσεις στην προπόνηση ?
Διατηρώντας υψηλή ένταση κατά τη διάρκεια του φορμαρίσματος μπορεί να διατηρηθεί το επίπεδο των προπονητικών προσαρμογών μέχρι και 10 εβδομάδες σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Η ένταση είναι το συστατικό της προπόνησης το οποίο βελτιώνει & ενισχύει την αίσθηση του αγωνιστικού ρυθμού. Οι υψηλές εντάσεις θα πρέπει να συνιστούν το 10% του συνολικού όγκου προπόνησης.  Οι προπονήσεις αυτές μπορούν να επαναλαμβάνονται ανά 48 έως 72 ώρες και το μόνο που χρειάζεται είναι να μεσολαβούν ημέρες ξεκούρασης .
Σημαντικές επισημάνσεις κατά τη διάρκεια του φορμαρίσματος
Αν και οι περισσότερες εργαστηριακές και υπαίθριες έρευνες δείχνουν βελτίωση στις φυσιολογικές παραμέτρους, συνεχίζει το φορμάρισμα να είναι μια πολύ ξεχωριστή και προσωπική διαδικασία .

 πηγη
.runningnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *