ο Κισσός!

Ο Κισσός είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πηλίου.Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο από 480 μ. έως και 560 μ., στις ανατολικές πλαγιές του βουνού (έχει δηλαδή θέα στο Αιγαίο και όχι στον Παγασητικό). Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός και αριθμεί πληθυσμό περίπου 330 μόνιμων κατοίκων.

Ο συντομότερος δρόμος για να πάμε από το Βόλο στον Κισσό είναι αυτός που περνάει από την Πορταριά και ανεβαίνει στα Χάνια.Μόλις περάσουμε τα Χάνια, θα βρούμε τις πινακίδες για το χιονοδρομικό κέντρο. Στρίβουμε λοιπόν δεξιά και πάμε για το χιονοδρομικό, αλλά σε 700 μ. πρέπει να αφήσουμε αυτόν το δρόμο και να στρίψουμε αριστερά για Κισσό. Από δω και κάτω αρχίζει ένας καινούργιος, ασφαλτοστρωμένος και κατηφορικός δρόμος, που διασχίζει τοπία με οργιώδη βλάστηση και οδηγεί πολύ γρήγορα στον Κισσό. Η απόσταση Χάνια – Κισσός από αυτόν τον καινούργιο δρόμο είναι μόλις 11 χλμ. ενώ από τον παλιό δρόμο (που κατεβαίνει προςΖαγοράκαι μετά στρίβει δεξιά για Μακρυρράχη, Μούρεσικαι Τσαγκαράδα) χρειάζονταν 27 χλμ.! Η συνολική απόσταση από το Βόλο μέχρι τον Κισσό είναι 36 χλμ.

Ο Κισσός έχει το προνόμιο να είναι ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του βουνού των Κενταύρων. Κι αυτό διότι απέχει 2 χλμ. από το δρόμο που ενώνει τηΖαγορά με την Τσαγκαράδα,καλά κρυμμένος μέσα σε πυκνό καταπράσινο δάσος, το οποίο συνθέτουν πλατάνια, οξιές, καστανιές, φλαμουριές, μηλιές, καρυδιές, έλατα, αρκουδοπούρναρα, κερασιές, κληματαριές, ορτανσίες και βέβαια αμέτρητοι κισσοί. Παντού τριγύρω κυλούν άφθονα πεντακάθαρα γάργαρα νερά. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι επόμενο να ευδοκιμούν εκατοντάδες φυτά που μας δίνουν κατά την ανθοφορία τους ωραιότατα λουλούδια. Γιαυτόν το λόγο θα βρούμε στη διασταύρωση του Κισσού (πάνω στο δρόμο Ζαγοράς – Τσαγκαράδας) αρκετούς μικροπωλητές, που εμπορεύονται κάθε λογής άνθη και φυτά. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι γαρδένιες, οι καμέλιες και οι ορτανσίες.

Μέσα στο χωριό σώζονται σε άψογη κατάσταση αρκετά παλιά καλντερίμια. Εύκολα θα εντοπίσουμε την πλατεία του χωριού, όπου αξίζει τον κόπο να επισκεφθούμε μία από τις ιστορικότερες εκκλησίες σε ολόκληρο το Πήλιο. Πρόκειται για την Αγία Μαρίνα,τρίκλιτη βασιλική του 1650, που ανακαινίσθηκε το 1745 και αγιογραφήθηκε από το λαϊκό ζωγράφο Παγώνη. Να σημειώσουμε ακόμη ότι εδώ στον Κισσό ήδη από το 1753 λειτουργούσε ελληνικό σχολείο, στο οποίο μεταξύ άλλων υπηρέτησε για λίγο ως γραμματοδιδάσκαλος και ο Ρήγας Φεραίος.

Ένα καλό κίνητρο για να κανονίσουμε τη διαμονή μας στον Κισσό, αποτελεί και το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στον Κισσό, στη Ζαγορά και στην Τσαγκαράδα. Περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, προβολές ντοκυμαντέρ κλπ.

ευχαριστώ “Πάρτε τα Βουνά”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *